DNHS
Strona Główna
O Firmie
Ryby
Owoce Morza
Mięso
Owoce
Palety
Przepisy
Kontakt
e-mail: maciek@dnhs.inet.pl
 
 
Przepisy Kulinarne:          
 
 
Tilapia z obranymi krewetkami w cieście francuskim z porem
 
Foto
 
Czas przygotowania: 30 min
Składniki dla czterech osób:
  • 400 gr fileta z tilapii marki Epic
  • 1 małe opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 lub 2 pory
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 0,2 l białego wina
  • 0,2 l śmietany
  • 1 żółtko
 
 
Owoce morza ze szparagami
 
 
Foto
 
Czas przygotowania: 30 min
Składniki dla czterech osób:
  • 1 kg mieszanki owoców morza marki Epic/Neptun
  • 1 pęczek szparagów
  • masło
  • 0,2 l śmietany
  • 2 jaja
  • pieprz i sól
 
Sposób przygotowania:
 
Wyciąć dowolny kształt z ciasta francuskiego, obtoczyć w żółtku i piec przez 10-12 minut w piekarniku w temp 220 oC. Umyć pora i pokroić w duże kawałki. Podsmażyć i przyprawić pieprzem, solą i gałką muszkatolową. Podlać winem i dodać śmietanę do smaku. Dusić filety z tilapii w sosie do miękkości wraz z rozmrożonymi i obranymi krewetkami. Rozciąć ciasto francuskie i nadziać masą z pora, tilapią oraz krewetkami. Można udekorować porem usmażonym na głębokim tłuszczu. W sezonie pora można zastąpić szparagami.
 
Sposób przygotowania:
 
Obrać szparagi i pokroić w duże kawałki. Poddusić do miękkości w odrobinie masła. Ubić 0,2 l śmietany i dodać 1 jajko i 1 żółtko. Wymieszać ze szparagami i owocami morza, doprawiając do smaku pieprzem i solą. Puste skorupy małży lub małe naczynia napełnić masą. Piec przez 15 min w piekarniku w temp 180 oC. Ozdobić drobno siekaną pietruszką.
 
 
 
Kalmary tuby nadziewane filetem z pangi a la osso bucco
 
Foto
 
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Składniki dla czterech osób:
  • Kalmary tuby marki Epic, Neptun
  • 400 gr fileta z pangi
  • 100 gr marchwi
  • 1 por
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • zioła: tymianek, czosnek, rozmaryn, bazylia, pieprz cayenne i sól
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 białko
  • oliwa z oliwek
 
 
Pizza z pomidorami, bazylią, Mahi Mahi ( koryfeną ) i mozarellą
 
Foto
 
Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania: 15 minut
Składniki dla czterech osób:
  • 200 gr fileta z Mahi Mahi ( koryfeny) marki Epic
  • 100 gr sera mozarella
  • 100 gr tartego sera
  • 200 gr mąki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • 2 miękkie pomidory
  • 20 gr przecieru pomidorowego
  • bazylia
  • pieprz, sól
  • 1 ząbek czosnku
  • oregano
 
Sposób przygotowania:
 
Wymieszać fileta z pangi z szalotką, odrobiną oliwy z oliwek i 1 białkiem. Przyprawić obficie pieprzem cayenne i solą. Nadziać tuby pastą i odstawić na godzinę. Pokroić warzywa na średniej wielkości kawałki, podsmażyć na oliwie i przyprawić czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem i bazylią. Dodać obrane i pokrojone pomidory. Na wierzchu ułożyć nadziane tuby i gotować je pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut lub piec w piekarniku ok 20 minut w temperaturze 180 oC. Należy regularnie sprawdzać, czy w naczyniu znajduje się wystarczająca ilość płynu, w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Odstawić na chwilę nadziane tuby i zagęścić warzywa łyżeczką przecieru pomidorowego.
 
Sposób przygotowania:
 
Przygotować ciasto na pizzę - wyrobić z 200 gr mąki, 2 łyżek oliwy z oliwek, 70 ml wody i szczypty soli. Podzielić ciasto na małe porcje i odstawić na 1 godzinę. Rozwałkować porcje ciasta na kształt pizzy, a następnie nałożyć na nie masę składającą się z 2 podsmażonych pomidorów i 20 gr przecieru pomidorowego z bazylią, pieprzem, solą i ząbkiem czosnku. Pokroić rybę w cienkie plastry i zanurzyć w oliwie z oliwek, następnie ułożyć na pizzy. Dodać też ser mozarella i posypać ją tartym serem. Ozdobić odrobiną bazylii i oregano oraz posmarować krawędzie oliwą z oliwek. Piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 210 oC.
 
DNHS